diervriendelijk cruelty free

Diervriendelijk Cruelty free, wat betekent dat?

Diervriendelijk cruelty free, is een vergelijking omdat naar het Nederlands vertaald cruelty free “van wreedheid vrij” betekent. Dit bekt in onze taal niet zo best en zorgt voor misverstanden.

Omschrijving

De korte omschrijving van wikipedia over Cruelty free is omschreven als: In de dierenrechtenbeweging is wreedheid-vrij een label voor producten of activiteiten die niet schadelijk zijn voor dieren. Producten getest op dieren worden niet beschouwd als wreedheid-vrij, omdat deze tests vaak pijnlijk zijn en het lijden van miljoenen dieren veroorzaken.” Diervriendelijk betekent volgens het Algemeen Nederlands Woordenboek: “Rekening houdend met en aangepast aan de behoeften en gevoelens van dieren; niet slecht voor dieren”. Dat dit begrip ruim uit te leggen valt spreekt voor zich. Diervriendelijk is dan ook het beste uit te leggen als een intentie en afhankelijk van de gebruiker, zijn kennis en zijn levensinstelling c.q. bewustzijnstoestand.

Zo bestaat er de term “diervriendelijk slachten”, voor een vegetariër vloeken in de kerk. Voor iemand die dagelijks vlees eet en zich niet bewust is van de impact voor het stukje vlees op zijn bord, een term die inhoudt dat het dier “waarschijnlijk” op een diervriendelijke en “wreedheid vrije” manier is geslacht.

Voorloper

Diervriendelijk lijkt dan concluderend de voorloper te zijn van diervrij: “animal free”. Weer zo’n term die niet bekt en gelukkig geen uitleg verlangt. Wat vervolgens resulteert in veganistisch: “vegan”. Dit is zeker niet het eindstation maar voor nu voldoende om het verband en de positie van het woord diervriendelijk duidelijk in kaart te brengen. Zoals de volgorde van de logo’s al doet vermoeden heeft het één en ander dus duidelijk te maken met de bewustzijnstoestand van de uiteindelijke gebruiker en het product en lijkt het als volgt samen te vatten te zijn:

Diervriendelijk Cruelty free: het dier loopt in de wei en eindigt in mijn schoen.

Diervrij, Animal free: het dier loopt in de wei en ik heb een plastic schoen.

Veganistisch, Vegan: het dier loopt niet meer in de wei maar in de natuur en ik heb een vegan schoen.