Wat doe jij dieren aan?

Jij dierenvriend, mens met een groot hart, een hart wat bloedt als er wrede beelden over dierenleed voorbij komen. Jij dierenvriend, die boosheid ervaart, onrecht, verdriet. Jij dierenvriend, die uit emotie reacties plaatst onder nieuwsartikelen, vol afschuw en haat naar de mensen die deze daden begaan. Jij dierenvriend, die al het dierenleed op deze aarde zou willen laten verdwijnen. Jij dierenvriend, wat doe je er zelf aan?

Social media staat er vol mee. Afschuwelijke beelden en verhalen over slachthuizen, het Yulin hondenvleesfestival, dierenmishandeling, verwaarlozing, trofee jagers, de visvangst, proefdieren, uitsterven van diersoorten en ga zo nog maar even door. De foto’s en video’s gaan door merg en been. Ik hoor je denken: “Verschrikkelijk! Dit doe je dieren niet aan!”

wat

Keuzes

Een dier heeft geen keus, deze keus wordt door ons gemaakt. Wij mensen, mensen die zo nodig van alles willen. We willen, liefst elke dag, een stukje vlees op ons bord. We willen in de winter warme handschoenen, liefst niet te duur en wel een beetje chic. We willen op vakantie een leeuw van dichtbij zien, liefst ermee op de foto. We willen onze omega 3 en 6 met visolie binnen krijgen, want dat is zo gezond. We willen doneren aan stichtingen met keurmerkjes, maar weten we waar ons geld heen gaat? We willen graag een tuin, liefst met zo min mogelijk onderhoud.

Vlees en leder

Een stukje vlees op je bord houdt in dat hier een dier voor is gedood. Een dier wat om deze reden is gefokt en gehouden en om deze reden geslacht is. Een dier waar een prijskaartje aan vast hangt en deze mag nou eenmaal niet te hoog zijn. We willen een ‘eerlijk’ stukje vlees, goede kwaliteit voor een gunstige prijs. We willen weten wat de herkomst is van dit stukje vlees. Dit stukje vlees wat eerst een dier was en nu in de supermarkt in kleine porties mooi afgewogen in een stukje folie ligt. Stickertje erop met wat informatie en klaar, gereed voor verkoop. Hoe dit dier heeft geleefd of hoe het aan zijn eind is gekomen, ach, dat zien we niet op de verpakking en aan het stukje vlees, dus ik ga er maar vanuit dat dit standaard is gedaan.

Kijk dat zijn leuke handschoentjes, echt leer, klein prijsje, lekker warm en ziet er nog chic uit ook! Wat wil je nog meer? Waarschijnlijk dat ze niet gemaakt waren van hondenhuiden afkomstig uit Oost-China. Niet voor niets dat PETA ons waarschuwt voor de bloeiende hondenleerindustrie, waar leer voor kleine accessoires over de hele wereld worden geëxporteerd.

Selfies

Je bucketlist mag weer een item missen, want je verre reis naar een exotische oord is een feit! Eindelijk in het wild oog in oog met één van je favoriete dieren! Veel foto’s maken en het liefst samen met een woest uitziende leeuw een selfie maken. Dat heb ik altijd al eens gewild, een majestueuze leeuw aanraken, weten hoe het voelt! De sanctuary waar zo goed mee wordt geadverteerd garandeert dat de leeuwen opgevangen worden en in het wild worden teruggeplaatst. Niet wetende dat diezelfde leeuw van je prachtige selfie een jaar later als jachttrofee wordt ingezet en op die manier de inkomsten via verschillende kanalen binnenstromen.

Omega 3 en 6 uit visolie móet bij je vitaminebom zitten. Het is goed tegen onder andere hart- en vaatziekten, cholesterol, hersenfunctie en het gezichtsvermogen. Vooral de EPA en DHA zit in vis en schaal- en schelpdieren en is onmisbaar voor een goede gezondheid. Hier moet natuurlijk voor gevist worden, industriële overbevissing en alle bijvangsten denken we dan maar even niet aan als we een visje van de markt halen of het potje met capsules opendraaien. Vissen halen de visolie uit de algen die ze eten. Visolie is dus ook rechtstreeks uit algen te winnen. Er zijn supplementen met ‘vis’olie uit algen, maar dat is relatief duur. Iets waar we dan liever niet voor kiezen als we aan onze portemonnee denken.

Keurmerkjes

Ik wil graag mijn steentje bijdragen en ben op zoek naar een goed doel! Een prachtige stichting zie ik op de televisie verschijnen “We hebben je hart nodig!” en “Zolang levens te vroeg stoppen blijven wij doorgaan!”. Het mooie CBF keurmerk prijkt op de website, evenals Goede Doelen Nederland, IF, FIN en CIO of te wel de stichting Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF). Prachtig! Hier krijg ik een goed gevoel bij! Niet wetende dat de organisatie experimenten blijkt te financieren waarbij tientallen proefhonden komen te overlijden. Donateursgeld wat wordt ingezet bij experimenten die door de stichting zijn gesteund. Prachtig he, zo’n keurmerk?!

Heerlijk, het voorjaar is weer aangebroken! Lekker de tuin in na een lange dag werken. Mooi terrasje, lekkere ligstoelen of een loungebank, bakkie koffie of een welverdiend biertje en genieten. Hebben we lekker weekend, dan wil ik ook rustig aan doen en heb dan geen zin om in de tuin te moeten ploeteren. Dus een mooi groot terras en wat vaste planten en klaar. Ideaal! Maar niet zo ideaal voor de insecten zoals bijen, hommels en vlinders. Juist deze diertjes die zorgen voor de bestuiving waar uiteindelijk ons voedsel vandaan komt.

Wat moet ik daarmee?

Ik hoor je denken: “Lekker negatief weer, ik weet dat je een punt hebt maar wat kan ik eraan doen?” Juist! Dat is precies waar ik je hebben wil! Bewustwording!

Wees je bewust van wie je bent en wat je doet. Denk na over je keuzes, ook al lijken ze zo klein en nietszeggend of zwaarwegend. Al deze ‘kleine’ keuzes hebben samen een gigantische impact. Het mooie is dat wij dit samen ook tegenovergesteld teweeg kunnen brengen. Bekijk de alternatieven, werk samen, bundel je krachten, vaardigheden en kennis. Bekijk niet alleen het dierenleed wat voorbij komt, maar word je bewust van de acties die jezelf uitvoert. Doe iets!

Wat doe jij dieren aan?

Jij dierenvriend, door als consument op een bewuste manier te willen leven maak je een statement. Eentje die vele malen groter is dan wij kunnen bedenken. Wij bepalen onze eigen koers en houden vast aan de inzet dat wat we doen, een verbetering is voor deze wereld. Denk eens aan je nieuwe schoenen, portemonnee, riem of handtas. Kies je voor dierenhuiden zoals leer, of een diervrij alternatief zoals Veganwear? Wil je echt een goed doel steunen en er zeker van zijn dat je geld terecht komt bij de doelgroep die jij uitgekozen hebt? Stap dan eens af van de nietszeggende keurmerkjes en zoek een doel wat werkt vanuit het hart en niet vanuit de portemonnee. Samen verbonden zijn, samen voor een betere wereld.

Jij dierenvriend, doe je mee?